top of page

Vad gör en motvallskäring?


Stockholmsbörsen började 2023 med en rivstart och lyfte 13 procent den första månaden. Efter det har utvecklingen varit ganska tråkig och årets uppgång är nu 6 procent. Fördelen med den mediokra utvecklingen sedan inledningen på året är att ett antal klassiska kvalitetsbolag kommit ner värderingsmässigt till acceptabla nivåer från att tidigare varit skyhögt värderade. Till exempel har Hexagon fallit 12 procent i år och Nibe har rasat 24 procent.

Den typ av bolag som fått allra mest stryk är högbelånade konsumentbolag, med kanske Nobia som det bästa exemplet. Aktien är -61 procent i år. ”Alla” väntar på en nyemission för att stärka balansräkningen.

En annan tydlig trend i år är att riskaptiten varit låg då mindre bolag utvecklats betydligt sämre än större bolag. Large cap-index är +8 procent i år medan small cap-index fallit 10 procent. Det är framför allt de större verkstadsbolagen och bankerna som lyft index i år. En faktor som gynnat våra globala verkstadsjättar är den svaga kronan. För bankerna är det enklare att tjäna pengar nu när räntorna stigit till mer ”normala” nivåer efter en lång period av exceptionellt låga räntor.

Börsutvecklingen i år har styrts mycket av förväntningar på ränteutvecklingen, och när oron för ännu högre räntor ebbar ut bör vi se en bättre utveckling för aktiemarknaden. Den som vågar vara motvallskäring ska således köpa räntekänsliga småbolag.

 

Utveckling under året för utvalda marknader



bottom of page