Svensk kvalitet i de småländska skogarna
- PAM Capital
- 16 maj
- 3 min läsning
I veckan har vi besökt Hillerstorp. Ett av världens bästa bolag, Thule, har sitt globala utvecklingscenter där. Merparten av de cirka 300 anställda som arbetar med produktutveckling sitter i Hillerstorp, där Thule grundades 1942.

Thule har en väldigt imponerande historik med hög organisk tillväxt och hög avkastning på kapitalet. Framgången kan kortfattat förklaras av innovation och god kundkännedom, i kombination med ett starkt varumärke som utvecklats genom åren.
Thule gjorde ett sämre första kvartal än väntat och aktien tappade 14 procent på rapportdagen. Den organiska tillväxten i USA var -13 procent. För koncernen var den organiska tillväxten -3 procent. Rörelsemarginalen försämrades till 15,1 procent jämfört med 17 procent i det första kvartalet 2024. Bolaget förklarar marginalförsämringen med att fler produkter har lanserats. Framför allt lanseringen av bilbarnstolar har varit kostsam för bolaget. Men det är samtidigt dessa lanseringar av nya produktkategorier som gör Thule till ett framgångsrikt bolag. Varumärket förknippas med trovärdig kvalitet och produktutvecklingen har en vass förmåga att förstå vad kunden vill ha. Den kombinationen kommer att fortsätta gynna bolaget och dess aktieägare, är vi övertygade om. Det lär lanseras fler produktkategorier de kommande åren.

Ett annat världsledande bolag, Troax, har sitt huvudkontor i Hillerstorp. Troax anses vara ett typiskt kvalitetsbolag. Den organiska tillväxten har varit omkring 10 procent per år i genomsnitt sedan börsnoteringen 2015. Bolaget har surfat på automatiseringsvågen. Men försäljningen 2024 var faktiskt lägre än i 2021, så utvecklingen de senaste åren har inte imponerat. En förklaring är att de större e-handelsaktörerna, som till exempel Amazon, investerade i nya lager under och efter pandemin. Dessa investeringar gav Troax en nästan euforisk tillväxtskjuts som nu blivit en baksmälla för bolaget.
Aktien stod som högst den 5 januari 2022 på kursen 467,5 kronor. Sedan föll aktien 72 procent till 133 kronor den 29 april 2025. I början av 2022 prisade aktiemarknaden in tillväxt som inte realiserades. Frågan nu är om Troax har sina gyllene år bakom sig? Att öka försäljningen organiskt med cirka 10 procent per år och förbättra vinsten ännu mer är väldigt svårt långsiktigt. Kanske kommer försäljningen av tunga industrirobotar och lager växa mer i linje med den allmänna ekonomin framgent?
Efter många år av kraftig medvind så har den uteblivna tillväxten de senaste åren tvingat fram ökad effektivisering, som förhoppningsvis tillsammans med ökad tillväxt kommer lyfta lönsamheten. Framför allt finns en överkapacitet i Europa som nu ska adresseras.
Vår bedömning är att Troax har bra långsiktiga tillväxtförutsättningar. Och vi välkomnar effektivitetshöjande åtgärder. Dessa faktorer tillsammans, försäljningstillväxt och förbättrad effektivitet, talar för bra framtida vinsttillväxt. Värderingen är dock krävande med ett p/e-tal på 24 räknat på årets förväntade vinst, vilket gör aktien svårbedömd.

Marknadsrisken fortsätter att minska
Det har nu gått drygt sex veckor sedan den 2 april och tillkännagivandet av ”Liberation Day”.
Aktiemarknadsrisken, beräknad som volatiliteten i S&P500 (”VIX”) har återgått till nivåer under sitt 25-åriga genomsnitt samtidigt som ett börshandlat S&P500-index (”SPDR”) har stigit med 5 procent från det att Trump meddelande nya handelstariffer. Utvecklingen på kreditmarknaderna är snarlik även om de procentuella förändringarna är mindre. Osäkerheten är fortsatt stor kring vilka handelstariffer som kommer att avtalas fram, men trenden går successivt mot lägre tariffer och därmed mindre ekonomisk skada.
Ser vi till centralbankernas agerande har dessa generellt förskjutit beslut om väntade räntesänkningar även om oron för stigande inflation avtagit när storleken på diskuterade tullsatser sjunkit. Kvar finns dock oron för svagare ekonomisk tillväxt vilken bör tjäna som argument för fler räntesänkningar. I Sverige förutspår räntemarknaden ytterligare en räntesänkning, som senast i september, vilket stämmer väl med förväntningarna även för ECB och Fed, även om dessa kan komma att sänka sina respektive styrräntor tidigare. På samma sätt som för S&P 500-index är förväntningarna över centralbankernas agerande i stort sett tillbaka där de var före Liberation Day, om än i mindre omfattning på grund av en ökad osäkerhet.

