Marknaden prisar in en räntesänkning efter sommaren
- PAM Capital
- för 7 dagar sedan
- 2 min läsning
Då Riksbankens majmöte var ett interimsmöte presenterades inga nya prognoser, men Riksbanken framhöll att osäkerheten kring handelspolitiken är hög, konjunkturutsikterna i Sverige har försämrats sedan deras marsprognos, samt att det är mer sannolikt att inflationen blir lägre än att den blir högre jämfört med marsprognosen. Detta är en svag indikation på att ytterligare räntesänkningar kan komma även om Riksbanken vill avvakta ytterligare information för att få en tydligare bild av utsikterna.
Snabb-KPIF (inflation med fast ränta) låg på 2,3 procent i april, beräknat på årsbasis. Siffran, som presenterades i onsdags, är fortfarande något för hög för att ge Riksbanken fullt manöverutrymme. Men baserat på att oljepriset har sjunkit med 17 procent hittills i år och med 24 procent det senaste året, finns det anledning att tro att KPIF successivt kommer att sjunka under de kommande 12 månaderna. Detta i likhet med de antaganden vi tidigare gjort kring att KPI skulle komma ner under 2025 till följd av lägre räntekostnader (snabb-KPI för april var 0,3 procent beräknat på årsbasis). Till detta skall adderas den senaste tidens kronförstärkning som också kommer att pressa ner inflationen.
Diagrammet nedan visar räntemarknadens terminspriser för Stibor 3 månader. Stibor är bankernas interna låneränta och har en mycket hög korrelation med Riksbankens styrränta. För närvarande handlas Stibor 3 månader till 2,31 procent. Prissättningen på terminskontrakten indikerar att Riksbanken kommer att sänka styrräntan till 2,0 procent vid mötet i augusti eller september, med en mindre sannolikhet för sänkning redan vid mötet i juni. Riksbankens egen räntekurva ligger vid 2,25 procent de kommande 12 månaderna. Möjligen sänks räntekurvan i samband med Riksbankens möte den 17 juni.

Baserat på Riksbankens nedreviderade prognoser om inflation och ekonomisk tillväxt är det rimligt att anta att styrräntan sänks ytterligare. Vi tror dock att Riksbanken, precis som Federal Reserve och Norges Bank, väljer att invänta mer data kring hur handelsrestriktionerna slår mot inflation och ekonomi innan man agerar. Slutsatsen blir att en sänkning till 2,0 procent kommer först efter sommaren.