Efter turbulensen på världens börser de första dagarna i augusti har det varit lugnt. Stockholmsbörsen har stigit åtta av de senaste nio handelsdagarna. Den här veckan har det kommit ett par makrosiffror från USA som påverkat börshumöret positivt. För det första var inflationen för juli, som publicerades i onsdags, något lägre än väntat på 2,9 procent. Inflationen var som högst i juni 2022 på 9 procent. Det senaste året har inflationen legat nära 3 procent, vilket är lite för högt då målsättningen är 2 procent. Den första räntesänkningen i USA väntas komma den 18 september. Därefter väntas styrräntan sänkas successivt så att den är under 4 procent i vår, från dagens 5,25-5,50 procent. För det andra steg den amerikanska detaljhandeln med 1 procent i juli jämfört med juni, vilket minskade oron för ekonomin i allmänhet och konsumtionen i synnerhet.
Vad är en normal vinst för storbankerna?
Efter en lång period av räntor omkring noll fick vi uppleva en dramatisk ränteuppgång från början av 2022 till och med hösten 2023. Under den här perioden lyckades de svenska storbankerna höja sin räntemarginal avsevärt. Räntenettot, och därmed bankernas vinster, har därför ökat kraftigt under 2022 och 2023. Nu faller räntorna, vilket också syns i bankernas intjäning. Om bankerna ska återgå till historiska räntemarginaler vad kommer resultaten bli då och vad har aktiemarknaden diskonterat?
Vi har SEB och Swedbank i vår aktieförvaltning så de bankerna får fungera som exempel.
Vinsten för SEB och Swedbank faller 26-27 procent och avkastningen på eget kapital till drygt 12 procent från omkring 18 procent då vi räknar med en återgång av bankernas räntemarginaler till historiska nivåer.
SEB handlas idag till ett p/e-tal på 8,5 räknat på vinsten 2023. Med en förväntad vinst per aktie på 13,4 kronor blir p/e-talet 11,6, vilket är rimligt utifrån hur SEB värderats historiskt. Det talar för att SEB är rättvist värderat idag givet ett scenario med kraftigt försämrat räntenetto.
Swedbank handlas idag till ett p/e-tal på 6,9 räknat på vinsten 2023. Med en förväntad vinst per aktie på 22,6 kronor blir p/e-talet 9,4, vilket är lågt utifrån hur Swedbank värderats historiskt. Det anser vi talar för att Swedbank-aktien har potential även givet ett scenario med kraftigt försämrat räntenetto.
Nu är det här ett räkneexempel, men även med betydligt lägre räntenetton än 2023 så värderas bankerna lågt, inte minst med hänsyn till den stabila intjäningen. Historiskt har bankernas vinster ökat i takt med den generella ekonomin. Bankernas övriga intäktskällor, tillsammans med effektiviseringar, kommer i alla fall delvis att kompensera för fallet i räntenettot.
Trots motvind i form av lägre räntenetton kortsiktigt, ser vi bankerna som stabila pengamaskiner som värderas attraktivt och som bör visa en långsiktig vinsttillväxt i linje med den allmänna ekonomiska utvecklingen. Den implicita riskpremien som bankerna handlas till är oförtjänt hög, enligt vår mening. P/e-talen borde därför vara klart högre än de är idag.
Comentarios