top of page

Viktiga tips och åtgärder för fåmansföretagare inför 2025

Skribentens bild: Anders BlomgrenAnders Blomgren

Ett viktigt övervägande för alla fåmansföretagare vid denna tidpunkt på året är att före årsskiftet säkerställa att du, eller närstående som arbetar i företaget, har tagit ut tillräckligt med lön under 2024. Detta är nödvändigt för att kunna beräkna ett så högt gränsbelopp som möjligt inför 2025 och därmed optimera möjligheterna att ta utdelning, eller vid eventuell vinst vid aktieförsäljning, under 2025 till en så låg skatt som möjligt från ditt fåmansföretag.


Beräkning av gränsbelopp och löneunderlag enligt huvudregeln

För dig som beräknar gränsbeloppet enligt huvudregeln, är det viktigt att ta ut tillräckligt med egen kontant lön under 2024 för att kunna tillgodoräkna dig din andel av löneunderlaget i företaget eller dess dotterföretag. Om tillräcklig lön inte tas ut kan det göra stor skillnad för ditt gränsbelopp.


Tillräckligt med egen lön för 2024 är det lägsta av antingen 457 200 kronor med tillägg för 5 procent av totala löner i företaget (egen lön/0,95 = XXX) eller 731 520 kronor.


Löneunderlaget utgörs av 50 procent av utbetalda löner året före beskattningsåret. Det är tillräckligt att du erhåller bara en enda krona för lite i lön för att du ska missa detta. Om totala löneutbetalningar för 2024 uppgår till exempelvis 5 miljoner kronor och du är ensam aktieägare blir konsekvensen att du missar att få räkna upp ditt gränsbelopp med 2,5 miljoner kronor.


Notera att minsta aktieägande som du måste ha i företaget för att få tillgodoräkna dig din del av löneunderlaget är 4 procent av aktierna vid ingången av beskattningsåret.


För privatpersoner är beskattningsåret lika med inkomståret, det vill säga kalenderåret innan deklarationen lämnas in.


Om du har en närstående som jobbar i företaget så räcker det med att den personen tar ut tillräckligt med lön för att du som aktieägare ska få tillgodoräkna dig löneunderlaget. Det är inget krav att den närstående själv är aktieägare. Du får dock inte lägga ihop din egen lön och närståendes löner så att ni tillsammans uppfyller löneuttagskravet.


Närståendekretsen är ganska vidsträckt och utgörs av dina far- och morföräldrar, föräldrar, make/maka, barn, barns make/maka, barnbarn, barnbarns make/make, syskon, syskons make/maka samt syskons barn.


Varför är detta med gränsbelopp så viktigt?

Jo för att utdelning, eller vinst om du säljer aktierna, beskattas med 20 procent till den del utdelning eller vinst ryms inom gränsbeloppet. Utdelning eller vinst som överstiger gränsbeloppet beskattas upp till ett tak på 90 inkomstbasbelopp som lön med en marginalskatt upp till 55, 6 procent, beroende på vilken kommunalskatt du har.


Beräkning av gränsbelopp enligt förenklingsregeln

För dig som inte använder dig av huvudregeln kan du i stället beräkna ditt gränsbelopp enligt förenklingsregeln. Oavsett löneuttag medger denna ett gränsbelopp på 2,75 inkomstbasbelopp som för beskattningsåret 2024 uppgår till 204 325 kronor. Notera att detta belopp gäller för samtliga bolagets aktier vilket betyder att om du exempelvis äger hälften av aktierna kan du bara tillgodoräkna dig hälften av 204 325 kronor.


Ett tips om du, eller närstående, tar ut lön från företaget är att alltid dubbelkolla ifall huvudregeln blir fördelaktigare för dig.


Förslag på ändrade beräkningsregler för gränsbelopp

Just nu ligger det ett förslag om att ändra reglerna för beräkning av gränsbeloppet som, om det går igenom, kommer att börja gälla från 1 januari 2026. Dagens förenklingsregel och huvudregel för beräkning av gränsbeloppet föreslås ersättas med en gemensam regel som ska användas av samtliga delägare. Detta är dock inget som påverkar hur du ska tänka kring uttag av löner och beräkning av gränsbelopp för beskattningsåret 2024.


 

Inlägget är skrivet av Anders Blomgren, jurist på PAM Capital med specialisering inom skatt och familjerätt. Anders har gedigen kompetens inom området och har arbetat med skattejuridik i drygt 35 år och med familjerätt de senaste 15 åren.


Kontakta Anders Blomgren för mer information:

Telefon: 073-740 46 57

bottom of page