top of page

Våra svenska verkstadsjättar imponerar

Nu är rapportperioden i princip över och de större verkstadsbolagen, som exempelvis ABB, Atlas Copco och Sandvik, fortsätter att prestera på en väldigt hög nivå samtidigt som utsikterna är överraskande optimistiska relativt det generella omvärldsläget. Vi hade väntat oss mer försiktiga uttalanden om framtiden från bolagen.

 

Enligt vad de svenska verkstadsjättarna förmedlar i bokslutskommunikéerna blir det en mild konjunkturnedgång. På kort sikt, vilket brukar betyda innevarande kvartal, väntas efterfrågan vara stabil, men sannolikt får vi uppleva en försvagning senare under 2024. De ser alltså inget brant fall i efterfrågan. Rapporterna har överlag varit något sämre än väntat, men utan dramatik. Vi ser en svagare resultatutveckling för verkstadsbolagen på kort sikt, med förhoppningen att 2025 blir bättre än 2024. Oavsett konjunkturutsikter så ser de globala verkstadsbolagen väldiversifierade och starka ut. De har bra spridning på sina verksamheter, både avseende geografi, kunder och produkter. Innovationskraften imponerar bland dessa bolag, de är väldigt välskötta operationellt och samtidigt stabila finansiellt.

 

Den sämsta procentuella utvecklingen för orderingången får vi sannolikt innevarande kvartal, och tillväxt får vi se igen i orderingången under det andra halvåret i år. Då bör 2025 bli hyggligt bra försäljningsmässigt.


Du missade väl inte Börsmorgon i onsdags?

Då gästade PAM Capitals aktieförvaltare Mattias Eriksson studion och kommenterade tillsammans med DI:s analytiker Magnus Dagel flera av rapporterna. 

 Utveckling under året för utvalda marknaderComments


bottom of page