Efter ett 2024 som blir ett lite svagare år för den globala ekonomin och vinsterna, bedömer vi att vinsttillväxten tar fart nästa år. Det talar för en bra utveckling på aktiemarknaden. Om vi pratar om den svenska marknaden specifikt så ger både lägre räntor och skatter hopp om att konsumenten får det väsentligt bättre 2025, vilket kommer påverka ekonomi och vinster positivt.
2021 blev ett bra börsår när ekonomin tog fart efter pandemin. Stockholmsbörsen steg 39 procent. 2022 sjönk dessvärre Stockholmsbörsen med 23 procent. Ryssland invaderade Ukraina i februari det året och räntorna steg kraftigt efter att ha legat omkring noll under lång tid. 2023 vände det. Stockholmsbörsen steg 19 procent, trots att det var stökigt på våren då den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank gick omkull. I år ser uppgången ut att bli cirka 10 procent, trots ett mestadels dystert nyhetsflöde under året, vilket brukar anses vara en genomsnittlig årsavkastning. 2024 ser med andra ord ut att bli ett mellanmjölksår.
Vad kan man tro om 2025 då?
Världens aktiemarknader har gått väldigt bra en längre tid. Sedan hösten 2022 är MSCI World upp med över 60 procent, S&P 500 har lyft omkring 70 procent och Stockholmsbörsen har stigit cirka 50 procent. Amerikanska aktier har gått särskilt starkt efter Trumps valseger. Konsensus är att den globala ekonomin, och vinsterna, förbättras något nästa år och att USA fortsätter att vara lokomotivet i den globala ekonomin. En viktig generell drivkraft är lägre styrräntor. Den största risken är därför att ekonomin inte alls förbättras och att vinsttillväxten nästa år blir negativ. Då kommer vi få en väldigt svag utveckling på världens börser. Men det mesta talar för att vi går mot bättre tider, både avseende den generella ekonomin och världens aktiemarknader.
Vad beträffar specifika bolag så har vi nyligen adderat två aktier till vår nordiska aktieförvaltning: Embracer och Norva24. Även Hexagon bedömer vi har särskilt bra förutsättningar att utvecklas starkt under 2025.
Embracer är ett värdecase. Bolaget genomför strukturella förändringar för att skapa aktieägarvärde, vilket vi bedömer att bolaget kommer att lyckas med. Uppdelningen av koncernen i tre separata bolag under 2025 bör synliggöra värde.
Det vi framför allt vill se bolaget leverera framöver är ett kraftigt förbättrat kassaflöde. Det kan därför eventuellt bli aktuellt med utdelningar och aktieåterköp framöver. Operationell effektivitet ska prioriteras, vilket bör resultera i en förbättrad rörelsemarginal. Inga förvärv ska genomföras inom Middle-earth Enterprises & Friends, som är den del av Embracer Group som blir kvar när Asmodee och Coffee Stains & Friends delas ut till aktieägarna.
När Embracer levererar ovanstående positiva förändringar bör värderingen stiga från dagens nivå på EV/EBIT 9 (FCF yield cirka 9 procent) på nästa års förväntade vinst. Motiverat värde per aktie utifrån förväntad kassaflödesgenerering och en SoTP-värdering anser vi är 40 kronor. Förväntat fritt kassaflöde nästa räkenskapsår är omkring 4 miljarder kronor. Nuvarande börsvärde är 43 miljarder kronor.
Förenklat så underhåller Norva24 avloppsinfrastrukturen. Behovet av Norva24:s tjänster är omättligt. Åldern på den nuvarande infrastrukturen under mark är i genomsnitt över 40 år. I vissa fall är de här systemen nästan dubbelt så gamla som sin förväntade livstid. Efterfrågan är konjunkturokänslig och 30 procent av kunderna finns inom offentlig sektor. Bolaget är marknadsledare i norra Europa i en bransch med konsolideringsbehov. Cirka 50 förvärv har gjorts sedan 2015 och visionen är att bygga en europeisk marknadsledare.
Vi räknar med en vinsttillväxt på omkring 20 procent per år i genomsnitt de kommande tre åren. Då förväntar vi oss en försäljningstillväxt ungefär i linje med BNP-utvecklingen i kombination med en förbättrad rörelsemarginal till följd av bland annat effektiviseringar och stordriftsfördelar. Norva24 är kortfattat ett konjunkturokänsligt bolag med bra förutsättningar att växa vinsten de kommande åren.
Bild: Norva24
De senaste förändringarna i Hexagon bådar gott för framtiden. Inte minst rekryteringen av Björn Rosengren till styrelsen ger bolaget en kvalitetsstämpel som sannolikt kommer att attrahera nya investerare. En ny vd är på väg in och i samband med rapporten för det tredje kvartalet kom beskedet att verksamhetsområdet Asset Lifecycle Intelligence (ALI) ska knoppas av. ALI blir ett renodlat mjukvarubolag med fokus på ritning och design. Återkommande intäkter är på 75-80 procent, bruttomarginalen på cirka 80 procent och rörelsemarginalen runt 35 procent. En verksamhet med fina nyckeltal således som bör bli ett populärt alternativ för många investerare.
Slutet nära för räntesänkningarna
Igår sänkte Riksbanken, som väntat, styrräntan med 25 baspunkter till 2,50 procent och guidade att ytterligare en sänkning till 2,25 procent kan komma att ske under det första halvåret. Detta följer Riksbankens räntebana även om timingen för nästa sänkning tidigare var uttryckt att ske under det första kvartalet.
Riksbanken höjde samtidigt sin prognos för KPIF-inflationen till 2,00 procent för 2025 från tidigare 1,60 procent och sänkte sin BNP-prognos för 2025 till 1,80 procent från tidigare 1,90 procent. Sammantaget ger detta en bild av att den prognostiserade räntesänkningen under det första kvartalet (Riksbanken har möten i slutet av januari och mars) till 2,25 procent blir den sista i denna räntesänkningscykel. En slutsats som inte delas av räntemarknaden, vilken fortsatt håller sänkningar till mellan 1,75 och 2,00 procent under 2025 som troligt.
De långa räntorna steg på Riksbankens prognoser vilket stärker vår tro att långräntorna bottnade under slutet av september, vilket skedde nästan samtidigt som Riksbanken genomförde sin septembersänkning (25/9) till 3,25 procent. Yieldkurvan var då inverterad med en skillnad på 1,30 procent mellan 3-mån statsskuldväxel och 5-årig statsobligation. Denna invertering har sedan dess gått ihop och är nu ”bara” 0,22 procent. Givet en kommande styrräntesänkning på 25 baspunkter kommer korträntan sjunka och inverteringen troligen att försvinna. För att det skall bli en normalisering skall dock långa räntor handlas högre än korta, normalt drygt 0,60 procent. Vår tro är att denna normalisering kommer att ske under våren och att långa räntor kommer fortsätta att stiga.
Utveckling under året för utvalda marknader