top of page

Nya rekord på världens aktiemarknader


Världens aktiemarknader ångar på och noterar all-time-high. S&P 500 nådde en ny all-time high i onsdags för första gången sedan slutet av mars och en dag tidigare slog globalindex (MSCI World) nytt rekord. Och Stockholmsbörsen steg till nya höjder tidigare i maj.


Inflations- och ränteutsikterna är stabila och tillsammans med övertygande rapporter för det första kvartalet ger det bränsle till fortsatt börsuppgång.

Aprils efterlängtade amerikanska KPI-siffra kom in i stort sett som förväntat på 3,4 procent och den amerikanska inflationen har legat på 3-4 procent sedan ett år tillbaka. Den bredare makrobilden tyder på att Fed har lyckats lägga locket på inflationsuppgången efter den oväntade ökningen av tillväxten mot slutet av förra året. Den stabila inflationen uppskattas av aktiemarknaden, och det finns hopp om att inflationen sakta men säkert ska ner mot 2 procent.

För tillfället är dåliga nyheter bra nyheter då en svagare tillväxt i USA talar för styrräntesänkningar. Men det finns en gräns där aktiemarknaden kommer att bekymra sig för de försämrade tillväxtutsikterna – när vinstprognoserna behöver justeras ned – men där är vi inte än.

Låt oss vara glada för aktiemarknadens styrka och bekymra oss över framtiden nästa vecka.


Utveckling under året för utvalda marknaderComments


Commenting has been turned off.
bottom of page