Det pratas framför allt om tre skäl till börsnedgången de senaste dagarna: 1) Att den amerikanska ekonomin försvagas med ISM-siffran på eftermiddagen den 1 augusti som utlösande faktor. 2) Att den japanska centralbanken höjde styrräntan den 31 juli, vilket fick investerare att sälja tillgångar, till exempel amerikanska aktier, för att betala tillbaka lån i yen, så kallad carry trade. 3) Ökad oro i Mellanöstern efter att James Bond dödat en terrorist i Iran.
Aktiekurserna bestäms av vinstförväntningar och hur de vinsterna ska värderas. Nu höjs riskpremien på aktier generellt vilket får till följd att värderingen sjunker. Det kan vara tillfälligt. Det finns förstås en risk att vinstförväntningarna är för höga och måste sänkas framgent, men där är vi inte nu.
Aktiemarknaden har gått starkt en lång period, med amerikanska tech-aktier i förarsätet. Den amerikanska ekonomin går väldigt bra men börjar nu kylas ned något efter en lång period med höga räntor. Räntehöjningarnas syfte har varit att trycka ned inflationstakten, vilket varit lyckosamt. Att finkalibrera räntehöjningarnas påverkan på ekonomin är mycket svårt och att vi får en konjunkturförsvagning kommer därför inte som en överraskning. Vi är inne i en försvagning just nu, vilket också bolagen rapporterar.
Stockholmsbörsen har backat 10,2 procent som värst intradag från toppnoteringen den 31 juli till öppningen den 5 augusti. Innan dess hade Stockholmsbörsen faktiskt 310 dagar (!) utan en daglig nedgång på minst 2 procent, så den här nedgången vi sett hittills kommer alltså efter en väldigt lång period av optimism. S&P 500 har under samma period tappat 7,9 procent som mest.
Bolagen har nyss rapporterat och går bra, inte minst de större verkstadsbolagen. Vi känner med den information vi har idag ingen större oro för vare sig den globala ekonomin eller aktiemarknaden. Vi håller fast vid vårt scenario att det andra halvåret blir bättre än det första och att 2025 blir bättre än 2024. Möjligtvis kan detta scenario förskjutas något men att vi står inför en avgrundsdjup lågkonjunktur är osannolikt i dagsläget. Aktier går ned ibland.
Om det finns finansiellt utrymme att investera rekommenderar vi att öka i bolag av erkänt hög kvalité, förslagsvis via Nordenportföljen eller Globalportföljen, då alla bolag – bra som dåliga – dras över en kam. Vid vilket tillfälle dessa investeringar eventuellt görs beror mycket på individens riskvillighet.
Kontakta din rådgivare och boka gärna in ett möte under augusti för att uppdatera dig om det senaste och hur vi ser på tiden framåt. Du hittar alla våra kontaktuppgifter här: Kontakta PAM Capital.
Commentaires