Försiktigt optimistisk ton inleder rapportsäsongen
- PAM Capital
- 18 okt. 2024
- 2 min läsning
Rapportsäsongen har inletts med ett fåtal rapporter så här långt. Det kommer desto fler kvartalsrapporter nästa vecka. Det tredje kvartalet var som väntat svagt relativt samma period förra året men bolagen förmedlar ändå optimism kring framtiden.
I morse rapporterade Volvo ett sämre resultat än väntat, men vd Martin Lundstedt är försiktigt optimistisk kring marknadsläget och bedömer att utvecklingen nästa år blir i linje med 2024. Vår förhoppning är att de lägre räntorna successivt stärker ekonomin under nästa år. Vi äger sektorkollegan Traton i vår förvaltning där den pågående ”Scaniafieringen” gynnar resultatutvecklingen och är viktigare än den kortsiktiga marknadsutvecklingen. Den organiska försäljningsutvecklingen för Volvo var -7 procent i det tredje kvartalet. Den justerade rörelsemarginalen försämrades till 12 procent från 14,4 procent samma period föregående år. Valuta påverkade resultatet i kvartalet med -1,6 miljarder kronor, vilket var en större påverkan än väntat. Både Volvo och Scania stiger på Stockholmsbörsen idag.
Bland övriga verkstadsbolag har bland andra ABB, AQ Group och Note rapporterat. ABB utvecklas väldigt väl. Bolaget växer och lönsamheten förbättras. De mindre bolagen AQ Group och Note, som är konjunkturkänsliga, visade negativ organisk tillväxt i det tredje kvartalet, som väntat, men håller uppe lönsamheten överraskande väl. Även kassaflödena är bra. AQ Group och Note är två välskötta bolag med bra långsiktiga tillväxtutsikter som handlas till en attraktiv värdering, anser vi.
Vi har även fått en bankrapport i veckan – från Nordea. Nordea ökade sina intäkter med 2 procent men högre kostnader för bland annat investeringar i teknik, utökning av riskhanteringsresurser och löneinflation gjorde att rörelseresultatet sjönk med 5 procent. Banken tjänar bra med pengar – 3,9 miljarder euro hittills i år – och räknar med att avkastningen på eget kapital överstiger 16 procent i år. Det går bra för bankerna trots lägre räntor som påverkar räntenettot negativt.

ECB sänkte sina styrräntor med 25 bps
ECB sänkte igår som väntat sina styrräntor med 25 punkter till en Deposit Rate på 3,25 procent och det mesta talar för en sänkning även vid nästkommande möte i december. ECB-chefen Christine Lagarde utgav inga löften om varken nya sänkningar eller någon räntebana men uttryckte oro för den europeiska tillväxten där den tyska regeringens BNP-prognos för helåret 2024 nu är sänkt till -0,2 procent från tidigare +0,3 procent. Lagarde öppnade för att inflationen skulle kunna komma att stiga under hösten som en reaktion på relativt högre elpriser samt stigande löner men trodde att den svagare tillväxten skulle få ner inflationen i början på nästa år.
Vi tror inte att ECB:s försiktiga hållning till räntesänkningar påverkar Riksbanken där riksbankschefen Erik Thedéen öppnat för ytterligare en eller två räntesänkningar vid kommande möten i år. Den svenska kronan har förstärkts med 3 procent sedan botten mot euron i slutet av juli vilket minskar växelkursoron. Ser vi förbi årets emotsedda räntesänkningar är det av stor vikt för Riksbanken att ECB under det första halvåret sänker sina styrräntor för att Riksbanken ska kunna exekvera på sin räntebana vilken indikerar cirka 2,25 procents styrränta till sommaren.
