top of page

Få tecken på svagare konjunkturRapportperioden har börjat överraskande bra. Innan rapportperioden startade hade vi en mängd omvända vinstvarningar där bolagen ”varnade” för att resultatet i första kvartalet var betydligt bättre än väntat. Nu när bolagen har börjat presentera fullständiga rapporter för kvartalet visar utfallet att det första kvartalet utvecklades klart över förväntan för de flesta bolag. Den konjunkturavmattning som många bedömare anser att vi är mitt inne i är inte uppenbar utifrån vad bolagen kommunicerar.

En viktig förklaring till bolagens goda resultatutveckling är att situationen med komponentbrist som varit ett stort problem generellt under en lång period nu är betydligt bättre, vilket syns i bolagens försäljning och marginalutveckling. När de komponenter som behövs kommer i tid ökar försäljningen och produktionen går smidigt vilket resulterar i högre lönsamhet.

Av de bolag vi äger i Nordenförvaltningen är det endast Nordic Semiconductor (världsledande på Bluetooth-chips) som har levererat en svag rapport för kvartalet. Anledningen är en kraftigt försämrad efterfrågan på konsumentprodukter. Men Husqvarna, som också är en konsumentrelaterad verksamhet, lyckades väl i det första kvartalet, främst för att det finns ett uppdämt behov av att köpa framför allt robotgräsklippare. Husqvarna lyckades förbättra rörelseresultatet med 10 procent och växa organiskt med 2 procent.


Bild: Husqvarna

Vd:n för AQ Group, James Ahrgren, svarade på frågan om eventuell konjunkturförsämring i DI:s morgonsändning när bolaget rapporterade igår att ”jag undrar om det någon som har räknat fel på Konjunkturinstitutet” och att ”det är full fart överallt”. AQ Group, som omsatte cirka 7 miljarder kronor förra året, tillverkar och säljer en mängd olika komponenter till diverse industrikunder. De största marknaderna är Sverige, Tyskland och Finland.


Bild: Klicka på bilden för att komma till intervjun med James Ahrgren.

Även Sandvik levererade en stabil och bra rapport för det första kvartalet idag utan tecken på en konjunkturavmattning. Orderingången steg 5 procent organiskt och resultatet i det första kvartalet förbättrades med 21 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

 

Utveckling under året för utvalda marknader


Comentários


bottom of page