I skrivande stund har Stockholmsbörsen fallit 4,5 procent i augusti. En ganska beskedlig nedgång, tycker vi. Veckan inleddes med ett brant fall i måndags morse men sedan dess är uppgången 6 procent. Vi har inte gjort några förändringar i våra aktieportföljer. Det har helt enkelt gått ner för lite. Om börsfallet skulle tillta markant kommer vi sannolikt köpa aktier i de bolag som vi anser ha allra högst kvalité samt även leta möjligheter bland mindre bolag som i den här typen av nedgångar kan få omotiverat mycket stryk som en följd av dålig likviditet i aktien.
Bolagen har nyss rapporterat och går bra, inte minst de större verkstadsbolagen, vilket det går att läsa mer om nedan. Vi känner med den information vi har idag ingen större oro för vare sig den globala ekonomin eller aktiemarknaden. Vi håller fast vid vårt scenario att det andra halvåret blir bättre än det första avseende efterfrågan och resultat och att 2025 blir bättre än 2024. Möjligtvis kan detta scenario förskjutas något men att vi står inför en avgrundsdjup lågkonjunktur är osannolikt i dagsläget.
Det är USA som driver den globala ekonomin och det är därför logiskt att utvecklingen där får stor uppmärksamhet. Den senaste inflationssiffran i USA var 3,0 procent, vilket får anses vara något för högt, och siffran för juli publiceras onsdagen den 14 augusti. Nästa planerade styrräntebesked i USA är den 18 september. Under de senaste 30 åren har Federal Reserve sänkt räntan mellan planerade räntebesked vid nio tillfällen, så det är ovanligt. Aktiemarknaden hoppas på en så kallad mjuklandning för ekonomin, alltså att BNP-tillväxten, inflationen och arbetslösheten är på lagom nivåer. Skulle de kommande makrosiffrorna överraska negativt återkommer sannolikt börsoron.
Sämre Q2 än väntat för de större verkstadsbolagen
De större verkstadsbolagen på Stockholmsbörsen redovisade en sämre orderingång än väntat i det andra kvartalet, men Alfa Laval, Epiroc och Sandvik ökade orderingången organiskt. För ABB var orderingången oförändrad och för Atlas Copco sjönk den organiskt med 1 procent. Även försäljningen i det andra kvartalet var lägre än förväntat. Resultat och marginalutveckling var lägre än väntat för alla dessa fem bolag utom ABB. Sammantaget var det andra kvartalet således en besvikelse, vilket också har märkts i aktiekurserna för de här bolagen. Dock är det inte så att bolagen går dåligt, utan snarare att förväntningarna var högt ställda inför rapportperioden.
Utsikterna är positiva trots utfallet i det andra kvartalet: Det andra halvåret bör bli bättre än det första halvåret och vår bedömning är att 2025 blir ett bättre år än 2024 resultatmässigt för de större verkstadsbolagen. Vi räknar med att orderingången ökar med cirka 5 procent det andra halvåret jämfört med samma period föregående år.
Bolagen ligger lite olika i konjunkturcykeln: För Epiroc och Sandvik blir sannolikt 2024 ett sämre år än 2023 och för Atlas Copco räknar vi med att resultatet för 2024 blir i linje med utfallet 2023. För sencykliska ABB och Alfa Laval räknar vi med att 2024 blir bättre än 2023. Totalt sett är utvecklingen stabil för de här globala verkstadsjättarna.
Förväntad vinsttillväxt 2025 är drygt 10 procent i genomsnitt för de här bolagen.
Commenti