top of page

Concentric förvärvar familjeägda Engineered Machined Products

TECHNOLOGY + INNOVATION = SUSTAINABILITY


Producent av elektriska och mekaniska komponenter

Concentric förvärvar familjeägda Engineered Machined Products, Inc. ("EMP"), en amerikansk producent av elektriska och mekaniska vatten- och oljepumpar, elektriska fläktar, kylsystem och precisionsbearbetade komponenter för 1 260 miljoner kronor (147 mUSD). EMP tillverkar liknande prylar som Concentric, till samma kundsegment. Värderingen är 8,6x EBITDA, vilket är nästan hälften av Concentrics värdering.


Concentric finns som innehav i Pensum Norden (PAM Capitals Nordenportfölj) och aktien är i skrivande stund upp ca 20% för dagen (26-10-2021).


EMP förväntas omsätta 1 095 miljoner kronor med ett rörelseresultat (EBITDA) på 147 miljoner kronor (marginal 13,4 procent, vilket är ungefär hälften av Concentrics marginal). EMP har 400 anställda (Concentric hade 781 anställda vid utgången av 2020). Med EMPs omsättning och resultat (på årsbasis) väntas årets omsättning för koncernen landa på 3 miljarder kronor med ett EBITDA-resultat på 650 miljoner kronor (marginal 21,7 procent).

Förstärker koncernens utbud

Enligt Concentric är förvärvet är en milstolpe som kraftigt förstärker koncernens utbud inom elektriska produkter, inklusive elektriska fläktar, elektriska olje- och vattenpumpar, och som kommer att öka företagets intäkter med mer än 50 procent på årsbasis. ”Vi är nu på väg att slå vårt ambitiösa mål att ha 20% av vår försäljning från elektriska produkter till 2025”, skriver vd David Wooley. EMP har en stark position i Nordamerika och bör kunna växa i Europa och Asien med hjälp av Concentric.


Preliminära siffror över förväntan

Concentric släppte samtidigt preliminära siffror för Q3 som var något över förväntan. Omsättningen uppgick till 515 miljoner kronor i Q3 med ett rörelseresultat (EBIT) på 114 miljoner kronor. Konsensus (enligt Infront) var 491 respektive 111 miljoner kronor.Comments


bottom of page