Det senaste året har vi upplevt en kraftig räntenedgång, vilket pressat bankernas räntenetton. Men bankerna hanterar räntenedgången på ett bra sätt och intäkterna har inte sjunkit så mycket som befarat. Swedbank lyckades till och med öka både totala intäkter och rörelseresultatet med 4 procent i årets tredje kvartal jämfört med motsvarande kvartal föregående år. För de övriga tre storbankerna (Handelsbanken, Nordea och SEB) sjönk rörelseresultatet med 5-9 procent, men det berodde främst på betydligt högre kostnader än i motsvarande kvartal förra året. Nordea hänvisade kostnadsökningen på 11 procent till investeringar i teknik, utökning av riskhanteringsresurser och löneinflation.
De svenska storbankerna har en förmåga att tjäna mycket pengar nästan oavsett miljö och sannolikt blir det höga utdelningar även i vår. Bankernas avkastning på eget kapital är hög (16-18 procent) och värderingen är förvånansvärt låg, anser vi. Mot bakgrund av den avkastning på eget kapital som bankerna genererar, i kombination med den stabila vinstutvecklingen, bör p/e-talet snarare vara omkring 15 än nuvarande 8-9. Den implicita riskpremie som bankerna handlas till är otroligt hög och vi kan inte riktigt förstå vad investerare är så rädda för. I vår förvaltning äger vi SEB, som vi anser är Nordens mest välskötta bank, samt Swedbank. Under våren 2024 delade SEB ut 11,50 kronor per aktie (7,6 procent) och Swedbank 15,15 kronor per aktie (7,0 procent).
Vi räknar med att bankernas vinster utvecklas i linje med BNP över tid samt därtill att det sker en multipelexpansion, det vill säga att marknaden värderar vinsterna högre. Dessutom möjliggör den höga kapitaliseringen höga utdelningar, i alla fall i närtid. Det bör sammantaget ge en bra totalavkastning.
Med tanke på de stabila vinsterna och de solida balansräkningarna borde fler banker (än Nordea och SEB) göra aktieåterköp.